Monday, February 3, 2014

"Szalagos" Doughnuts



I posted only the pictures last year, now here it is the recipe so you can get fat, too! 

  • 500 g plain flour
  • 3-4 ts sugar 
  • 25 g  fresh yeast
  • 3 egg yolks
  • 350 g sour cream
  • 2,5-3 dl milk
  • 1,5 cl rum
  • 60 g ts unsalted butter, at room temperature

  1. Put the fresh yeast in a bowl and pour 1 ts sugar and a warm sour cream over it. Cover the bowl and leave it to rest for 5 minutes.
  2. Put the yolks, the rest of sugar and the flour in the bowl.
  3. Mix the dough and gradually pour in enough warm milk to make a moderately soft dough, then add the butter and the rum. Knead until the dough becomes smooth and elastic.
  4. Cover the bowl and allow the dough to rise in warm place until doubled (one-one and a half hours depending on the room temperature).
  5. Turn out onto lightly floured board and knead it lightly. Roll out the dough to 3/4-1 inch thickness and cut it with the desired sized glass. I prefer the smaller 2,5-3 inch wide doughnuts.
  6. Cover the disc and let them rise on the board 15-20 minutes
  7. Push a hollow in the center of the disk with your thumb and drop it into deep hot oil upside down. Fry them under cover to rise until become golden brown, then turn and fry it without cover.
  8. Drain on paper towel.

    Tavaly csak fotókkal jelentkeztem, idén a receptet is megosztom, hízzatok ti is!

    • 500 g sima liszt
    • 3-4 ek cukor
    • 25g élesztő
    • 3 tojássárga
    • 350 g tejföl
    • 2,5-3 dl tej
    • 1,5 cl rum
    • 60g puha vaj

    1. Tegyük az élesztőt egy nagy tálba. Szórjuk meg 1 ek cukorral és öntsük rá a meglangyosított tejfölt. Takarjuk le és hagyjuk pihenni 5 percig.
    2. Tegyük a tálba a tojássárgákat, a maradék cukrot és a lisztet.
    3. Dolgozzuk össze a tésztát fokozatosan annyi langyos tejet adva hozzá, hogy közepesen lágy tészták kapjunk. Dolgozzuk hozzá a puha vajat és a rumot. Dagasszuk addig, amíg egynemű nem lesz.
    4. Takarjuk le a tálat és kelesszük a tésztát langyos helyen, amíg kétszeresére nem dagad (egy-másfél óra a hőmérséklettől függően).
    5. Borítsuk gyúródeszkára és gyúrjuk át. Nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra majd szaggassuk ki a kívánt méretre pohárral. Én a kisebb, 6-7 cm átmérőjű fánkocskákat szeretem.
    6. A kiszaggatott korongokat letakarva ismét 15-20 percig kelesztjük.
    7. Forró olajban süssük meg őket úgy, hogy a közepükbe a hüvelykujjunkal mélyedést nyomunk, majd megfordítva tesszük őket az olajba. Fedjük le a serpenyőt, hogy a melegben meg tudjanak emelkedni. Mikor barna az aljuk, fordítsuk meg őket és most már fedő nélkül süssük készre.
    8. Papírtörlőn hagyjuk lecsöpögni.









    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...