Saturday, October 5, 2013

Apple Pie for Wife


This is my favourite apple pie.The base is a simple shortcrust dough - suitable for several other cakes as well...

  • 300 g plain flour
  • 200 g butter
  • 100 g caster sugar
  • 1 egg
  • 0,5 dl sour cream
  • 1/2 pack (6 g) baking powder
  • lemon zest
  • orange zest
  • 1 kg apple
  • vanilla sugar
  • cinnamon
  • grounded walnut (or bread crumbs)
  1. Preheat oven to 200 °C. Grease a cake tin (approx 20 x 30cm).
  2. In a bowl mix the flour, caster sugar and the baking powder, knead in the egg yolk, butter, lemon and orange zest to form the dough. Work as quickly as possible to prevent the dough becoming warm. Chill it in the fridge at least for one hour - during you can make the filling.
  3. Ground the apple and flavour it with the cinnamon and the vanilla sugar and mix with the walnut or bread crumb to take up the apple juice. 
  4. Divide the cold dough in two. On floured surface roll out the first part to reach the size fitting in the cake tin with a little edge. Prick pastry bottom all over with a fork and spread the filling on top of it. Cover it with the other rolled dough and egg-wash the top at least three times - in changing directions. Finally prick this all over as well.
  5. Bake the pie for 50-60 minutes in the preheated oven. 

Ez az én kedvenc almás pitém. A tésztája univerzális, egyszerű(bb) omlós tészta - sok más sütihez is ezt használom...

  • 300 g sima liszt
  • 200 g vaj (vagy margarin)
  • 100 g porcukor 
  • 1 egész tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • 1/2 cs sütőpor
  • citromhéj
  • narancshéj 
  • 1 kg alma
  • vaníliás cukor
  • fajhéj
  • dió (vagy zsemlemorzsa)
  1. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Egy mély tepsit (kb. 20 x30 cm) kivajazunk.
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, majd hozzágyúrjuk a vajat, a tojássárgát, citrom- és narancshéjat. Lehetőleg gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a tésztában. Hűtőben pihentessük legalább egy órán keresztül - addig elkészítjük a tölteléket.
  3. Az almát lereszeljük, fahéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük majd annyi zsemlemorzsát vagy diót adunk hozzá ami felszívja a levét.
  4. A pihentetett tésztát kétfelé osztjuk. Lisztezett felületen az egyiket akkorára nyújtjuk, hogy a tepsi aljára helyezve kicsi pereme maradjon. Villával sűrűn megszurkáljuk és rásimítjuk a tölteléket. A másik kinyújtott lappal lefedjük, a tetejét legalább háromszor - más-más irányban - megkenjük tojásfehérjével. Végül villával ezt is megszurkáljuk.
  5. Az előmelegített 200 °C-os sütőben 50-60 percig sütjük.


    No comments:

    Post a Comment