Tuesday, October 15, 2013

Cable cowl

 knitted merino wool cowl tube scarf cable passap

I know it was long ago that I wrote about my knittings but I promise to try posting more often.
First I would like to show my new cowl - tube scarf with cable. It is not a difficult cable pattern but I think it is more than enough for this simple design. The tube height is perfect to hide your neck and chin comfortably on cold days.
The yarn is a loose plied merino wool and that is why it's not too flexible - conversely it is so unbelievably soft. Really is...

Yarn: Lana Gatto Ottocapi (100% Merino wool)
Circumference: 19,7", height: 12,6" 

Tudom, hogy régen írtam már a köteményeimről, de ígérem, hogy megpróbálok gyakrabban jelentkezni.
Elsőnek az új csavart mintás kámzsát - csősálat mutatom meg. Nem egy túl bonyolult csavart minta, de szerintem pont elég ehhez a sima sálhoz. A sál magassága éppen elég ahhoz, hogy az ember hideg időben kényelmesen elrejtse a nyakát és az állát. 
A fonal egy lazább sodratú gyapjú és mint ilyen nem olyan nagyon rugalmas - viszont elképzelhetetlenül puha. De tényleg...

Fonal: Lana Gatto Ottocapi (100% merinó gyapjú)
Kerület: 50cm, magasság: 32cm 

knitted merino wool cowl tube scarf cable passap

knitted merino wool cowl tube scarf cable passap

knitted merino wool cowl tube scarf cable passap

knitted merino wool cowl tube scarf cable passap

Friday, October 11, 2013

My Friday Night Outfit

1. naftul 2. MadeByP8 3. daimblond 4. foldi

Mostly black. With a bit of colour.
If you want to see more of this kind of game go to Star of the East blog.

Többnyire fekete. Meg egy kicsi szín.
Több ilyen válogatásért látogass el Star of the East blogjára.

Monday, October 7, 2013

Saturday, October 5, 2013

Apple Pie for Wife


This is my favourite apple pie.The base is a simple shortcrust dough - suitable for several other cakes as well...

  • 300 g plain flour
  • 200 g butter
  • 100 g caster sugar
  • 1 egg
  • 0,5 dl sour cream
  • 1/2 pack (6 g) baking powder
  • lemon zest
  • orange zest
  • 1 kg apple
  • vanilla sugar
  • cinnamon
  • grounded walnut (or bread crumbs)
  1. Preheat oven to 200 °C. Grease a cake tin (approx 20 x 30cm).
  2. In a bowl mix the flour, caster sugar and the baking powder, knead in the egg yolk, butter, lemon and orange zest to form the dough. Work as quickly as possible to prevent the dough becoming warm. Chill it in the fridge at least for one hour - during you can make the filling.
  3. Ground the apple and flavour it with the cinnamon and the vanilla sugar and mix with the walnut or bread crumb to take up the apple juice. 
  4. Divide the cold dough in two. On floured surface roll out the first part to reach the size fitting in the cake tin with a little edge. Prick pastry bottom all over with a fork and spread the filling on top of it. Cover it with the other rolled dough and egg-wash the top at least three times - in changing directions. Finally prick this all over as well.
  5. Bake the pie for 50-60 minutes in the preheated oven. 

Ez az én kedvenc almás pitém. A tésztája univerzális, egyszerű(bb) omlós tészta - sok más sütihez is ezt használom...

  • 300 g sima liszt
  • 200 g vaj (vagy margarin)
  • 100 g porcukor 
  • 1 egész tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • 1/2 cs sütőpor
  • citromhéj
  • narancshéj 
  • 1 kg alma
  • vaníliás cukor
  • fajhéj
  • dió (vagy zsemlemorzsa)
  1. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Egy mély tepsit (kb. 20 x30 cm) kivajazunk.
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, majd hozzágyúrjuk a vajat, a tojássárgát, citrom- és narancshéjat. Lehetőleg gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a tésztában. Hűtőben pihentessük legalább egy órán keresztül - addig elkészítjük a tölteléket.
  3. Az almát lereszeljük, fahéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük majd annyi zsemlemorzsát vagy diót adunk hozzá ami felszívja a levét.
  4. A pihentetett tésztát kétfelé osztjuk. Lisztezett felületen az egyiket akkorára nyújtjuk, hogy a tepsi aljára helyezve kicsi pereme maradjon. Villával sűrűn megszurkáljuk és rásimítjuk a tölteléket. A másik kinyújtott lappal lefedjük, a tetejét legalább háromszor - más-más irányban - megkenjük tojásfehérjével. Végül villával ezt is megszurkáljuk.
  5. Az előmelegített 200 °C-os sütőben 50-60 percig sütjük.